ANBI-status

ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Het hebben van de ANBI-status geeft de filantropische organisatie fiscale voordelen. Om aangewezen te worden als ANBI, dient een filantropische organisatie aan een aantal voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden kunt u hier vinden. Zo moet de ANBI zich bijvoorbeeld voor minstens 90% inzetten voor het algemeen belang.


Voordelen van de ANBI-status

Een ANBI profiteert van een aantal belastingvoordelen, die u hier kunt vinden. Een ANBI betaalt bijvoorbeeld geen erfbelasting of schenkbelasting. Als een ANBI zelf schenkingen doet in het algemeen belang, hoeft de ontvanger geen schenkbelasting te betalen. Donateurs aan een organisatie met een ANBI-status mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.


De ANBI voorwaarden zijn per Januari 2014 onder andere uitgebreid met een verplichting tot het openbaar maken van diverse gegevens via internet.


Eenvoudig voldoen aan uw wettelijke ANBI-verplichting

Stichting Kenniscentrum Filantropie biedt aan eenvoudig en vrijwel kosteloos te voldoen aan de ANBI-publicatieplicht. Door de wettelijk verplichte gegevens op gestructureerde wijze online in te voeren in het organisatieprofiel, worden deze gegevens overzichtelijk gepubliceerd op een eigen internetadres. Dit internet adres kan worden doorgegeven aan de belastingdienst.

Zodra u uw organisatie registreert, krijgt u een email met uw gebruikersnaam, wachtwoord en uw eigen unieke URL. Om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst is het dus niet nodig om een eigen website te hebben.

Registreren is kosteloos en doet u heel eenvoudig via het registratieformulier op deze website. Klik hier om voor het registratieformulier.

Gratis ANBI-scan

Na registratie van uw organisatie kunt u in uw organisatieprofiel een gratis ANBI-scan doen. Met deze ‘zelftest’ bepaalt u snel en eenvoudig of uw instelling aan de aangescherpte ANBI-voorwaarden voldoet, die vanaf 1 januari 2014 van kracht zijn. 

Om in te loggen in uw organisatieprofiel klik hier