Voorjaar 2014

In deze nieuwsbrief:

Kennisbank Filantropie gekozen tot Centraal Informatiepunt


Eind 2013 is Kennisbank Filantropie gekozen tot hét centraal informatiepunt voor de gehele Nederlandse filantropische sector. 
De ruim 9.000 instellingen die op 1 januari 2014 in de kennisbank geregistreerd stonden, worden binnenkort aangevuld met ruim 40.000 ANBI's uit het register van de Belastingdienst. Lees meer...

Snel toegang tot fondsen met FondsenApp      


In 2014 heeft Walburg Pers naast het bekende FondsenBoek en de FondsenDisk een nieuwe mogelijkheid om fondsen te raadplegen gelanceerd: de FondsenApp. Ook de app maakt - net als de het boek en de disk - gebruik van de informatie uit de databank van Kennisbank Filantropie. Lees meer... 

Goede doelen nalatig met publicatie doelbesteding         


Gebaseerd op de data uit Kennisbank Filantropie hebben de makers van de Filanthropium Jaargids 2014-2015 geconcludeerd dat charitatieve organisaties, zoals goede doelen en vermogensfondsen, nalatig zijn als het gaat om de publicatie van het geld dat ze besteden aan hun doelstelling. De makers bestudeerden gegevens van 6.000 bij de Belastingdienst geregistreerde instellingen. Slechts 1.200 organisaties deden opgave van een doelbesteding.
 
Hoewel aanlevering van de gegevens bij de Kennisbank Filantropie op vrijwillige basis geschiedt vinden de makers van de Filanthropium Jaargids 2014-2015 het gebrek aan accurate cijfers opvallend omdat voor bij de Belastingdienst geregistreerde goede doelen (algemeen nut beogende instellingen) sinds 1 januari een publicatieplicht geldt.

Bestel de jaargids via http://www.lenthe.nl/de-dikke-blauwe/

 

Kennisbank verhuist naar kantoorvilla


Na jarenlang te gast te zijn geweest in het pand van Independer, is op 20 januari jl. Kennisbank Filantropie verhuisd naar een kantoorvilla aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum. Anti-kraak, dat dan weer wel. De verhuizing markeert de opschaling naar het centraal informatiepunt voor de filantropische sector. Bestuur, directeur en medewerkers zijn verheugd met deze locatie 'op stand'.

Stichting Kennisbank Filantropie
's-Gravelandseweg 73 - Hilversum - 035.2400.440

Mobiele donatie-app whydonate succesvol


De oprichters van de mobiele doneer-app whydonate hebben - na een intensieve pilotfase van 3 maanden - besloten de app verder door te ontwikkelen. De positieve feedback van zowel donateurs als goede doelen is voor de makers een goede reden om de app definitief op de markt te zetten. Er wordt momenteel druk aan update gewerkt, waarna deze grootschalig zal worden geïntroduceerd aan de potentiële donateurs in Nederland. Hoogstwaarschijnlijk zal de informatie van kennisbank filantropie worden gebruikt om de goede doelen content in de app accuraat te houden. Lees meer...

'Open & Helder' ANBI-sessies bij ABN AMRO MeesPierson


Ter voorbereiding op de nieuwe regelgeving voor ANBI's vond eind vorig jaar een informatieuitwisselingsbijeenkomst plaats verzorgd door ABN AMRO MeesPierson, Instituut Fondsenwerving en Kennisbank Filantropie met medewerking van het ANBI-team van de Belastingdienst. Door de overweldigende hoeveelheid aanmeldingen zijn er nóg twee sessies georganiseerd in februari jongstleden.

Rode draad: Maak inzichtelijk wat je doet en doe dit zo transparant mogelijk. Dus: Vertel ook de activiteiten die niet zo goed gingen en wat je als organisatie daarvan hebt geleerd! of Gebruik de Kennisbank Filantropie als marketinginstrument.

Klik hier voor de handouts van de verschillende sessies

Nieuwe directeur Kennisbank Filantropie


Op 1 januari 2014 heeft Viola Lindeboom, na bijna 7 jaar aan het roer te hebben gestaan van de enige onafhankelijke databank voor de gehele filantropische sector, het stokje overgedragen aan Norbert van Berckel. Lees meer...

Twitter
LinkedIn
Facebook
© 2014 Kennisbank Filantropie, Alle rechten voorbehouden.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent ingeschreven bij Kennisbank Filantropie.
Afmelden